|
News
1992 MAGIA MODEI - Preistorie 7 |
Pentru prima oara, la Radio a aparut o emisiune de moda. Se intitula Moda vine , moda trece. In prelungirea acestei emisiunil a inceput de martie am dorit sa fac un spectacol . Pe atunci conlucram direct cu Televiziunea, cu care Radioul facea corp comun , aveam la dispozitie sala Radio si dorinta de a ilustra multiplele lconexiuni posibile intre moda si celelate arte . Magia Modei ca spectacol si ulterior ca manifestare s-a nascut ca o pledoarie pentru moda vazuta ea insasi ca arta .
In spectacol, care era preluat si de Radio si de Tleviziune am inclus cateva momente de dezbatere si defilari de moda, comentate , in alternanta cu momente artistice . Ilustratia muzicala a apartinut Ancai Romeci , coregrafia lui . Sergiu Anghel. Au fost invitate 10 Case de Moda dintre cele existente in epoca. S-a defilat pentru prima oara pe teme clasice .
Romeo si Julieta , Carmina Burana... Amfitrioni am fost eu si Mircea Albulescu . Valeria Seciu cu un momernt exceptional din Arta iubirii (Ovidiu), Simina Ivan , Grupul de dans Contemp cu Adaggio de Albinoni, si qvartetul de jazz Garbis Dedeian au ridicat foarte sus nivelul unui spectacol in care moda era subiectul principal. Pe scena au evoluat 60 de manechine, ceea ce in epoca era o performanta greu de egalat . De fapt nu se practicau de loc astfel de desfasurari de forte . Si pentru ca intentia era ca aceasta manifestare sa aiba continuitate, urmand sa fie o rampa de lansare pentru tinerii designeri, dar si un prilej de a aprecia comentariile pertinente asupra fenomenului modei , am acordat un prim premiu, unei tinere jurnaliste, care ajunsese totusi la numarul 100 , cu scurtele ei insemnari despre moda . Publicatia care le gazduia se numea Tara si era una din putinele, care avea un spatiu saptamanal, dedicat modei sub aceeasi semnatura, Anca Aalexandrescu.
Cat priveste moda propriu zisa , cea mai spectaculoasa colectie a fost cea a atelierului doamnei Daniela Mirea ( unde este oare, aceasta doamna acum ? Franta , Italia ? ). Tot ea a semnat in introducere, o trecere in revista a principalelor repere din 100 de ani de moda , cu tinute alb-negru, stlizate, evocand pe Patou, Chanel , Dior , etc. Au mai fost colectii aduse din Arad , Brasov ( Stela Cartana), Miercurea Ciuc (Hajnal Dobos) si Bucuresti (rochii de seara- Mioara Oglinda , care era inca la Venus , tricotaje de seara- Maria Anton , Tricotextil, Camelia Herescu initiatoarea unui grup de moda numit Capricorn ... adica moda facuta in atelierele vechi , de stat , dar si primele produse ale unor case particular, care abia luasera fiinta).
Am revazut de curand inregistrarea spectacolului (care fusese oferit gratuit , de Martisor, ascultatorilor Programului 3 Tineret). Mi se pare ca rezista foarte bine si astazi, mai ales prin originalitatea formulei , calitatea momentelor artistice si bunacredinta a realizatorilor .
Ziarele vremii au scris despre asocierea surprinzatoare a muzicii clasice cu moda , despre momentele de poezie , despre rochia prezentatoarei , despre cine avenit la spectacol ... Nimeni nu remarca ce se petrece de fapt si anume ca moda poate fi un spectacol in sine si ca de atunci incolo va incepe sa devina un subiect tot mai cautat de media. Cu o singura exceptie : o cronica uriasa pe o pagina intreaga de ziar, in care dincolo de aprecieri mi se reprosa faptul ca nu am dat premii pentru cel mai bun designer si pentru cel mai bun manechin. Mai era acolo si o analiza a fiecarei colectii in parte , cu descrieri de rochii in detaliu si observatia ca valorile erau inegale . Cine era autorul, care in sinea lui isi dorea un Festival de moda si sperase sa-l gaseasca in spectacolul meu , de Martisor ? Despre el voi vorbi in episodul urmator. |
|
|
 |
|
|