Parfumul iubirii – Moscul

Literatura arabă este impregnată de miresme. Cele O Mie şi Una de Nopţi cântă virtuţile trandafirului iar moscul este comparat cu însăşi noţiunea de virtute. Saladin în sec. XII ordona spălarea cu apă de trandafir a pereţilor moscheii Omar din Siria.
La Kara Amid se afla moscheea Iparie, care dupa spusele lui Eolia Effendi, ar fi fost construita de un negustor care iubea parfumurile. El a ordonat amestecarea in mortar a 70 yük de mosc pentru a-i conserva mirosul placut. Moscheea Zobaide la Tabriz ar fi fost construita in acelasi mod. In Coran se spune ca in Paradis griul creste amestecat cu mosc si sofran iar vinul celui drept care traieste in deliciile Paradisului se afla tot sub semnul moscului.
Scriitorul arab Mas’oudi (sec al IX-lea) pune moscul in rindul celor 5 miresme cele mai apreciate. Pentru Mosleheddine Sadi, poet persan din sec al XII-lea, moscul este simbol al perfectiunii nascut din propriai forta, pe care il recunosti gratie mirosului propriu si nu cuvintelor negustorului.
O singură specie animală îl secretă pentru parfumerie: un căprior irascibil, timid şi singuratic (însă nu în timpul rutului). El trăieşte în tăcerea de gheaţă a Himalayei unde doar oamenii de munte ştiu să-l prindă şi să îi preleve secreţia glandei din zona genitală, parfum de care se serveşte pentru a-şi atrage consoarta. Lichidul de culoarea sângelui tranzitează via Nepal-Birmania-Siberia-China-Japonia, unde este la fel de apreciat pentru puterea sa afrodisiacă ca acum 1000 de ani.
Iată reţeta unei nopţi calde de vară dintr-un tratat vechi de parfumerie: 0.01 g mosc, 0.07 g scorţişoară, 0.1 g şofran, 0.01 g ambră gri, 0.07 g cuişoare. Caterina de Medicis, Madame de Pompadour sau Joséphine de Beauharnais l-au folosit la fel de imoderat pe cât diabolic. La Grasse, unde această substanţă este interzisă acum (moscul azi este insa exclusiv de sinteza!), parfumerii vorbesc de ea încă bulversaţi. ÃŽn stare pură miroase a animal, dar este o notă foarte vie, purtătoare de mesaj. Ea face parfumul mai seducător şi femeile care îl poartă mai fermecătoare.

Citeva parfumuri exceptionale care redau nota divina de mosc autentic:
Musc Ravageur (F. Malle)
Musc Koublai Khan (Serge Lutens – Palais Royal)

Sursa: Octavian Sever Coifan

Share on FacebookPin on PinterestGoogle+Email to someone

Comments

comments

cristina Written by: