News

1991 Preistorii 6

1991 a fost un an anost . La Radio Romania Tineret am impus o emisiune pentru tinere : Prietena mea Eva. N-a fost prea usor . Factorii de decizie barbati ar pune mai curand in grila, sport si politica. Dar cei care veneau de la Programul 3 s-au dovedit a fi, ca manageri , mult mai inteligenti , decat managementul eminamente feminin, cu care aveam sa ma confrunt mai tarziu, in alte parti ! Emisiunea a luat premiul UNCER. Nu existau revistele glossy de astazi, unde sa poti vorbi despre moda cu ilustratie adecvata. Nu existau nici prea multi fotografi specializati ., cu exceptia lui Dinu Lazar. Dar existau ziare, din ce in ce mai interesate de concursurile de Miss. Am mai facut o edite Miss Romania la Cazinoul din Sinaia . A fost o lupta pe viata si pe moarte, pentru invitatii. A venit si Miss Canada, care era o romanca . In concurs in afara de castigatoare, evolutii spectaculoase au avut si doua fete minunate : una care a urcat chiar pe podium si ulterior a reprezentat Romania in afara - Gabi Silaghi si o alta, a carei inaltime nu intra in standarde, dar care avea toate datele pentru a intra in showbiz - Dana Savuica . La prima editie, printre concurente a fost si Oana Georgescu .
Intre timp, lumea, mai ales cea din sistem se reorienta spre economia de piata, cauta spatii , creea sau folosea ateliere pentru a pune pe picioare Case de Moda . Mioara Oglinda - Miroir, Ella Doicescu- Bogart, Maria Anton - Promod , Ana Zdravcu Heliotrop, Liza Panait -VILI, Romanita Ciolcan- Romanitza, Stela Cartana , de la Brasov, etc.
Printre acestia si o persoana, al carei sot deschisese primele consignatii, cu ifos de boutique, sub titulatura Europa . Numele ei - Salitra . Madame Salitra avea deja bani foarte multi si tanjea dupa notorietate . Ea i-a cooptat pe Eugenia Enciu si Catalin Botezatu, manechine la Casa Venus, pentru a o conseia intr-ale modei . Si la ea am vazut intr-o prima prezentare, care a presupus un buget exorbitant, pentru vremurile respective, replici identice ale unor modele Thiery Mugler prezentate drept creatii proprii . In culisele afacerii exista si un designer, despre care nu s-a facut vorbire niciodata si care inteleg foarte bine de ce nu dorea sa iasa in fata .
Nu era obiectivul meu sa-mi deschid agentie de modele ( publicul primelor concursuri imi daduse deja o imagine a lumii in care se putea genera atunci, o astfel de activitate...) si nici o casa de moda . Ma preocupa insa, faptul ca lipseau cu desavarsire comentatorii interesati in mod serios de fenomen , persoanele dispuse sa sustina studentii de la Academie si nu veleitatile nevestei, climatul in care, furtul intelectual sa nu fie acceptat si cu atat mai putin aplaudat.
14-Mar-2008  Source: Doina Berchina

Back