News

1990 - Miss Romania Preistorie 5

In afara de comert la Istambul si politica, in 1990 romanul mai descoperise ca se poate si distra . Am participat impreuna cu doi colegi, evident foarte infierbantati de subiect ( Costin Diaconescu si Alexandru Rusu ) la prima transmisie, in direct a unui concurs de Miss . Miss Fotbal ! Va dati seama ce fantezii am produs publicului ascultator cu descrierile noastre. Pe scena trebuie sa spun, totul era de o vulgaritate, pe care o regasim si astazi in showbiz, atunci cand, un format strain e adaptat pasionalitatii noastre balcanice si cam viscerale . Subiectul m-a obligat sa ma documentez . Va reamintesc - nu exista internet. Nici telefoanele (fixe ) nu mergeau ca lumea! Frumusetea era privita in alte parti ca prilej de delectare, suport de publicitate si actiuni de binefacere . La noi, preocuparea pentru un aspect ingrijit risca sa fie taxata drept frivolitate, iar in mediul fodbalistic imi inchipui ca era privita, ca si astazi,mai ales ca obiect de consum . Cifrele puse in joc erau insa, probabil, mult mai mici ... Mi s-a parut ca cineva trebuie sa reabiliteze ideea si am scris o brosura, intitulata Vreti sa deveniti Miss ? Iar mai tarziu o carte, Cum sa devii Miss ! Ma simt si astazi responsabila, desi m-am retras inca din 1992, din zona concursurilor de frumusete, cu un oarecare dezgust, de furtuna starnita in sufletele adolescentelor, care din pledoaria mea pentru stil si frumusete nu vor fi retinut decat ca una din caile spre succes trebuie sa fie manejul incheiat pe un loc bun, pe podium.
Da . Recunosc, dar nu ca pe un lucru, cu care ma mandresc neaparat , am organizat primul concurs Miss Romania , dupa razboi. A fost un spectacol la Opera , dupa toate regulile artei, televizat si care a incins spiritele natiunii. Cea, pe care juriul ales-o sa reprezinte Romania la cel mai cunoscut si decent concurs- Miss World, urmand sa plece la Las Vegas (unde picior de roman nu calcase ... ) avea, spuneau nemultumitii, fundul prea mare, sanii prea mici, parul prea moale , etc. Eu o cunosteam deja si mi se parea ca e o fata suficient de tenace, pentru a-si implini visele. Ma interesa mai putin autonomia si mai mult ambitia ei de a razbate, de a cuceri lumea . Continui sa cred ca nu a fost niciodata mai frumoasa decat in seara aceea, in rochia albastra, de papusa nevinovata , cand candoarea nu era decat partial trucata si inima ii batea gata sa-i sparga pieptul. Mentori i-au fost pe rand, dupa aceea, Mircea Albulescu, fiindca a dat la teatru, Zina Dumitrescu fiindca i l-a prezentat pe primul ei sot, Sergiu Nicolaescu , cu care a facut film, Doina Levintza, pentru care a defilat , regizorii cu care a lucrat la Bulandra... , Andrei Zinca, regizorul serialului TV. Intrebata in '90, ce crede despre dragoste, fata a spus : Ma voi indragosti de regizorul care imi va da cel mai bun rol . Am crezut tot timpul ca e vorba de o metafora.
13-Mar-2008  Source: Doina Berchina

Back